27 december 2013 ~ 0 Comments

Géén Biotex voor diabetische voet met geïnfecteerde wond!

diabetische voetDe 'Richtlijnen behandeling van voeten van personen met diabetes mellitus en van personen met een reumatische aandoening', waarnaar iedereen in de zorg hoort te werken, waaronder ik als pedicure, zijn duidelijk over het gebruik van voetbaden bij diabetespatiënten: het mag niet.

Toch komt het regelmatig voor dat patiënten onderworpen worden aan een voetenbad, niet in de laatste plaats op advies van artsen. Ik krijg regelmatig verzoeken van artsen uit ziekenhuizen om de diabetische voet met geïnfecteerde wond bij een patiënt te behandelen met een Biotexbadje. "Het is slecht voor de diabetische voet en staat ook niet vermeld in de reguliere richtlijn voor de diabetische voet."

Door de meest voorkomende problemen met zo'n voetbad te benoemen, hoop ik dat de behandeling met Biotex voor eens en altijd stopt. "Door neuropathie (zenuwaandoening) kunnen brandwonden optreden als het water te heet is met alle gevolgen van dien. Ten tweede is de kans op maceratie van de huid groot, waardoor er een porte d'entrée ontstaat voor allerlei schimmels en bacteriën. Hierdoor kunnen nieuwe infecties optreden. En tot slot zitten er in Biotex chemische stoffen, waarvan resten kunnen achterblijven in vooral diepere wonden. Deze resten kunnen opnieuw zorgen voor diepere infecties."

Leave a Reply