15 december 2013 ~ 0 Comments

Glucose meten met iPhone en tattoo?

iphoneEen team van de Northeastern University heeft een oplossing gevonden om bloedglucose-niveaus uit te lezen met een iPhone en een fluorescerende nanosensor-tatoeage.

Om glucose te meten moeten diabetespatiënten nu nog een druppel bloed opvangen met een meetapparaat, maar dat is voor de gebruikers niet echt prettig. Ze moeten constant een wondje prikken en lopen het risico op infecties. Bovendien is het geen pretje om voortdurend zelf te moeten prikken.

De oplossing is een nieuwe methode die zich nog in een experimenteel stadium bevindt. De patiënten krijgen eerst een injectie met nanodeeltjes, die fluorescerende kleurstof en sensormoleculen bevatten. Hierdoor ontstaat een onopvallende tatoeage die met een speciale apparatuur kan worden uitgelezen.

De moleculen hechten zich aan de glucose, zodat de fluorescentie van de tatoeage maatgevend is voor de hoeveelheid glucose in het bloed. Het bloedglucoseniveau kan dan worden gemeten door de huid te scannen met een iPhone. De iPhone is voorzien van een hoesje, waarin ledlampjes en een filterlens zijn verwerkt.

Leave a Reply