28 september 2013 ~ 0 Comments

Het diabetische voetsyndroom

diabeticiOngeveer een derde van alle diabetici lijdt aan het zogenoemde diabetisch voetsyndroom. Dat aantal is onnodig hoog, want juist hier kan vakkundige verzorging de voeten gezond houden.

Het opperste gebod voor elke diabeticus moet zijn: de voeten beschermen tegen letsel. Dat gebeurt het beste door professionele, medische voetverzorging, gecompleteerd met zorgvuldige thuisverzorging. Daarbij geven vooral preparaten met plantaardige respectievelijk etherische oliën, evenals plantaardige extracten, goede resultaten. In tegenstelling tot middelen op basis van koolwaterstof (vaseline, paraffine), zijn de natuurlijke stoffen praktisch vrij van bijwerkingen en hebben zij door hun talrijke ingrediënten een multi-factoriële werking. Het in teunisbloemolie voorkomende gammalinolzuur bijvoorbeeld, stimuleert de huidfuncties doordat het:
– Het transepidermale vochtverlies vermindert;
– De huidvochtigheid normaliseert;
– De keratinestructuur(verhoorning) stabiliseert;
– Hyperkeratose(eeltvorming) verhindert.
 

Verzorging
Voor de huidverzorging na het wassen, een ‘must’ voor diabetici, is daarom bijvoorbeeld een huid- en beenbalsem met tarwekiem-, zonnebloem- en teunisbloemolie heel geschikt. Een combinatie met hamamelisextract werkt ontstekingsremmend en helpt bij aderlijke stuwingen. Extracten van gingko en hooibloemen bevorderen de doorbloeding; bij zware, krachteloze benen wordt de huid versterkt doorbloed. Weliswaar ondersteunt ook vaseline de huidregeneratie, maar op moeilijk bereikbare plaatsen, zoals tussen de tenen, ontstaat er dan een vochtophoping. Dat moet bij diabetici vermeden worden. Voetbalsems en O/W-emulsies zijn zeer geschikt voor de verzorging van de droge huid, ook tussen de tenen. Patiënten die moeilijk bij hun voeten kunnen komen, kunnen voor de dagelijkse verzorging een spray gebruiken, die snel in de huid trekt, de huid goed doorbloedt en, met bijvoorbeeld een toevoeging van johanneskruidolie, de wondgenezing bevordert. Bij open wonden mag dit echter niet gebruikt worden. De taak van mij bestaat onder meer uit het zorgvuldig bekijken en beoordelen van de voet. Vervolgens verwijder ik voorzichtig de hoornhuid, waarbij in geen geval stukjes mogen af- of inscheuren, en verwijder eelt. Bij deze behandeling mogen alleen milde, niet adstringerende middelen worden gebruikt. Bij de geringste verwonding dient goed ontsmet te worden met een antisepticum. Ook diabetici kunnen in principe een voetbad nemen, dat echter niet langer mag duren dan twee tot drie minuten, bij een temperatuur van niet hoger dan 30 tot 35 graden. Heel belangrijk zijn de juiste toevoegingen aan het badwater (geen zouten!). Het moet altijd een bijzonder mild oliebad zijn. In de praktijk is bewezen dat hoogwaardige plantaardige oliën, zoals tarwekiemolie, koudgeperste zonnebloemolie, hooibloemen- en salieolie, ideaal zijn om de huid mild te verzorgen en tegen uitdroging te beschermen. Deze combinatie van etherische oliën desinfecteert, beschermt tegen ontstekingen, bindt geuren en versterkt bovendien de doorbloeding.diabetici1

Voorkomen
Het diabetisch voetsyndroom ontstaat vooral door vernauwingen in de grote en kleine bloedvaten, als gevolg van storingen in de spijsvertering. De diabetische voet kan bijna elke diabeticus treffen. Tot de eerste tekenen behoren tintelende voeten en pijn. Een voortschrijdende verstoring van de zenuwbanen leidt er ten slotte toe dat de pijn overgaat in een doof gevoel. In dit stadium kunnen gemakkelijk complicaties optreden als de getroffene bijvoorbeeld kleine wondjes of plaatsen waarop gedrukt wordt, niet meer voelt. Dan kunnen onbehandelde wonden ontsteken en ontstane zweren het weefsel tot op het bot aantasten. In het ergste geval is amputatie het gevolg.
Maar bij regelmatige huidverzorging hoeft het helemaal niet zo ver te komen: ernstige complicaties worden verhinderd en de levenskwaliteit verbetert. De behandelingen dienen om:
– oververhitting van de huid te verhinderen;
– een droge, niet elastische huid soepeler te maken;
– de waterhuishouding te normaliseren;
– de celstofwisseling te stabiliseren;
– roodheid en zwellingen te verminderen;
– geuren tegen te gaan.
Belangrijk bij de keus van huidverzorgingsmiddelen: ze moeten de huid actief kunnen laten ademen en transpireren. In een studie is aangetoond dat door gebruik van producten met kruidenextracten en etherische oliën veranderingen in de huid, zoals rode vlekken en ruwheid, duidelijk verminderen.
Dat komt door het multi-factoriële effect van de natuurlijke stoffen, die elkaars werking aanvullen, respectievelijk versterken. Zo wordt niet alleen de vochthuishouding gunstig beïnvloed, maar ook de microcirculatie verbeterd. De op deze wijze gestimuleerde celstofwisseling ondersteunt ook de regeneratieve en ontstekingsremmende processen.

BacoDiscussionsBlobCourtin
Daarom gebruik ik in mijn salon de producten van Courtin. Deze zijn op natuurlijke basis en dus heel geschikt voor diabetici. Alle producten zijn op basis van Tea Tree olie. Tea Tree olie staat bekend om zijn genezende werking. Het doodt micro-organismen, vermindert zwellingen en roodheid, en ideaal voor een droge huid.

Leave a Reply