Schimmeldiagnostiek

Schimmeldiagnostiek

schimmelHeb ik schimmelnagels of zwemmerseczeem?

“Ik heb al van alles geprobeerd” : is een uitspraak die ik regelmatig hoor in mijn clinic. Belangrijk bij het behandelen van schimmelnagels en huidschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, is het consequent behandelen van de nagels en voeten. Maar ook de schoenen en sokken dienen behandeld te worden.

“En toch helpt het niet.” Is er dan wel sprake van een schimmel? Een schimmel wordt vaak klinisch vastgesteld, of te wel met het blote oog. Want in de meeste gevallen is er ook sprake van een schimmel. Maar met het blote oog is een schimmel niet daadwerkelijk vast te stellen.

Heb ik een schimmel?

Ik werk samen met het laboratorium van UMC Radboud te Nijmegen. We kunnen samen namelijk onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van eenumcradboud schimmel of dat we verder moeten gaan kijken. Door het opsturen van een biopt, een stukje nagel of een stukje huid, kan het laboratorium nagaan of er daadwerkelijk sprake is van een schimmel. En ook welke soort een dermatofyt of een non-dermatofyt. De een is namelijk gevaarlijker dan de andere.

Het laboratorium maakt hierbij gebruik van PCR diagnostiek en kan hierdoor met veel meer zekerheid vast stellen of er sprake is van een schimmel. In tegenstelling tot een KOH preparaat wat vaak nog bij huisartsen wordt uitgevoerd.

Ik heb een schimmel en nu?

Als blijkt dat er sprake is van een schimmel kan ik samen met u een behandelplan opstellen om de schimmel aan te pakken en zodoende tot een goed resultaat te komen.

Mocht blijken dat er geen sprake is van een schimmel, dan zullen we verder moeten kijken wat hiervan dan de oorzaak is. In veel gevallen betekent dat een doorverwijzing naar de dermatoloog.

Wat kost een schimmeldiagnostiek en wordt dit vergoed?

De kosten voor een schimmeldiagnostisch onderzoek bij het Radboud UMC en de kosten voor afname van een biopt, anamnese en afhandeling in de clinic betaalt u € 82,50. Dit is voor óf een huidbiopt óf een nagelbiopt.