12 februari 2014 ~ 0 Comments

Tot 2025 verdubbeling aantal diabetespatiënten

Tot 2025 verdubbeling aantal diabetespatiënten

diabetes1Volgens nieuwe ramingen telt Nederland in 2025 1,4 miljoen mensen met gediagnosticeerde diabetes. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het officiële huidige aantal van 740.000. Dat blijkt uit cijfers in het boek Diagnose Diabetes 2025.

De nieuwe, actuele ramingen zijn gebaseerd op berekeningen van een speciaal voor het boek geformeerde Diabetes Rekenkamer, bestaande uit de Nederlandse Diabetes Federatie ( NDF), RIVM, TNO en enkele zorgverzekeraars. Van de 1,4 miljoen mensen met diabetes heeft 90% diabetes type 2. 73% heeft behalve diabetes ook nog minstens één diabetes gerelateerde aandoening, zoals hart- en vaatziekten of nierfalen. De direct aan diabetes gerelateerde zorgkosten stijgen tussen 2010 en 2025 van €2,5 miljard naar €4,3 miljard per jaar.

Diagnose Diabetes 2025 gaat over de toekomst van de diabeteszorg en preventie in Nederland. Het boek is een samenwerking met Rabobank en diabetes2BeBright. NDF directeur Inge de Weerdt: Als je kijkt naar de epidemie van  chronische ziekten die op ons afkomt en tegelijk weet dat we te maken krijgen met een krapper wordende arbeidsmarkt, dan is dat een rampzalige combinatie. De NDF en haar partners kiezen voor een vitaal Nederland. Maar dat kan niet alleen een opgave zijn voor de zorgsector. Oplossingen moeten ook en vooral buiten de zorgsector gezocht worden. Gezond op 1 betekent meer aandacht voor preventie en alle hens aan dek.

Leave a Reply