26 januari 2012 ~ 0 Comments

Wandelschoenen voor diabetici

Wandelen is een gezonde activiteit voor mensen met diabetes. Het kan helpen bij het op de goede waarde houden van de bloedsuikerspiegel. Het is wel belangrijk dat sokken èn schoenen correct en dus absoluut niet knellend om de voet zitten. Wondjes ontstaan niet alleen makkelijk bij mensen met suikerziekte, ze genezen ook veel lastiger.

Juist bij mensen met een aandoening aan de bloedcirculatie moeten specifieke eisen aan het schoeisel worden gesteld. Sommige diabetici laten schoenen op maat maken, anderen kopen speciaal voor de doelgroep ontworpen schoenen. Goed advies daarbij blijft belangrijk.

Drie uur per week
Iedereen wordt beter van bewegen, maar voor mensen met suikerziekte is de noodzaak daartoe nog groter. Bij het wandelen wordt meer spiermassa aangemaakt, waardoor de insulinewerking verbetert. Voor mensen met diabetes type 2 is wandelen net zo goed als speciale medische fitnessprogramma's. Dat concludeerde de Nederlander Stephan Preat eind 2007 in zijn proefschrift. Hij stelt dat bewegen, naast medicijnen en een dieet, erg belangrijk is in de behandeling van diabetes. Wie kiest voor wandelen zal dat wel intensief en gedisciplineerd moeten doen. Dan gaat het om drie maal per week een uur flink doorstappen. Af en toe wat lopen helpt niet.

Knellende schoenen
Doordat mensen met suikerziekte vaak minder gevoel hebben in de voeten, merken zij knellende schoenen niet altijd op. Daardoor lopen zij geregeld door met afgeklemde bloedvaten, met soms ontstekingen als gevolg. Een eenvoudige oplossing is het gebruik van een stukje karton: ga daar met blote voeten op staan en teken en knip de omtrek uit. Leg deze op de schoenzool om te zien of hij past. Het is echter beter om je te laten helpen bij een goede en uitgebreid gesorteerde schoenspeciaalzaak. Hier wordt de voet zowel in lengte als in de breedte opgemeten en wordt er professioneel en deskundig advies gegeven. Dat is heel belangrijk, want, zoals gezegd: een wondje door wrijving in de schoen kan voor een persoon met diabetes desastreuze gevolgen hebben.

Nieuwe ontwikkeling
Het is opmerkelijk dat meer dan de helft van de mensen met suikerziekte slecht passend schoeisel draagt en zodoende klachten ontwikkelt. Gelukkig zien ook fabrikanten het belang van goed schoeisel in en ontwikkelen steeds wat nieuws. Zo levert schoenfabrikant Vesters schoenen op bestelling waarbij de voering voor 100 procent uit speciale wol bestaat. Asics heeft ook een schoen ontwikkeld voor mensen met een verminderde bloedcirculatie. De binnenschoen bestaat uit een zogenaamde 'Mono-Sock', die uit een stuk bestaat en door zijn platte naden amper wrijving veroorzaakt met de voet.

60 procent van diabetici draagt te kleine schoenen
Mensen met diabetes hebben de neiging te kleine schoenen te kiezen. Bij een onderzoek aan de universiteit van Dundee, Schotland, onder leiding van diabetes-expert dr. Graham Leese, kwam naar voren dat naar schatting 60 procent van de diabetici rondloopt in slecht passende schoenen. Behalve het ongemak kan deze gewoonte ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals voetzweren. Wanneer zulke infecties onbehandeld blijven, kunnen ze zelfs amputatie van de voet of het been tot gevolg hebben. Bij het onderzoek (gepubliceerd in International Journal of Clinical Practice) werd het schoeisel beoordeeld van 100 patiënten met suikerziekte. Het bleek dat 63 patiënten schoenen droegen die niet pasten. In de meeste gevallen was de schoen te klein. De onderzoekers denken dat diabetici vaak te kleine schoenen kiezen omdat zij het gevoel kwijt raken in hun tenen en voeten. Om het gevoel te krijgen dat ze een goed passende schoen dragen, moet die juist een beetje strak zitten. Toch kan dat niet de enige reden zijn, want het bleek dat bij de mensen waarvan het gevoel nog wel intact was, de keuze ook vaak viel op slecht passende schoenen.

Heb je iets gehad aan mijn blog? Wil je deze hieronder dan delen via facebook, hyves of twitter. Dank je wel.

Leave a Reply