09 maart 2012 ~ 1 Comment

Wat te doen tegen zweetvoeten en tenenkaas?

Je kunt wel eens onaangenaam verrast worden als mensen hun schoenen uittrekken. In veel gevallen durven deze mensen dat ook niet goed aan. Veel mensen kampen met dit probleem. Maar wat is er nu aan toe doen?

Een sterke en over het algemeen onaangename geur, dat wordt met zweetvoeten bedoeld. Deze geur wordt niet veroorzaakt door het zweten van de voeten, maar door bacteriën en schimmels. Het zweet in combinatie met een warmte tussen 30 en 40graden is de ideale voedingsbodem voor deze organismen om te vermenigvuldigen. Daarnaast hebben voeten een dikke hoornlaag die bestaat uit eelt en afgestorven huidcellen vormen, vooral in combinatie met een vochtige omgeving, de perfecte voedingsbodem voor bacteriëngroei. De aantasting door schimmels en gisten tref je meestal aan tussen de tenen. We noemen dit ook wel zwemmerseczeem.

Tenenkaas
Afgestorven huidcellen in combinatie met vocht, bacteriën en vuil dat zich onder de teennagels ophoopt heeft ook die karakteristieke geur en wordt tenenkaas genoemd. Tenenkaas kan worden voorkomen door wekelijks de nagelrand te reinigen. Tenenkaas heeft geen relatie met zwemmerseczeem of voetschimmel, maar is een bacteriële ophoping en qua samenstelling te vergelijken met tandplak.

Voorkom zweetvoeten!
Er zijn diverse manieren om zweetvoeten te voorkomen:

– Goed schoonhouden
Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is essentieel dat de voeten schoon gehouden worden. Was ze, indien nodig, meerdere keren per dag met zeep. Ook kun je één keer per dag de voeten schoonmaken met alcohol of Betadine-scrub zodat een groot gedeelte van de negatieve bacteriën uitgeschakeld wordt. Je kunt ook Betadine-zalf gebruiken als verzorging.

– Verwijder eelt
Verwijder overtollig eelt zodat de voedingsbodem voor bacteriën niet te dik wordt.

– Deodorant voor je voeten
Er zijn speciale voetproducten, maar je kunt ook een deodorant voor je oksels gebruiken. Neem een deoderantstick; deze remt de zweetproductie en doodt de bacteriën die zweet omzetten in nare geurtjes.

– Sokken
Draag schone katoenen of wollen sokken, want synthetische sokken stimuleren juist het zweten. Je kunt ook twee paar sokken over elkaar aantrekken; trek eerst een katoenen paar aan en daar overheen een wollen paar. Het klinkt misschien vreemd, maar de voeten zullen minder zweten omdat zij meer afkoelen door de luchtisolatie tussen de sokken.

– Schoeisel
Dichte schoenen werken  zweetvoeten in de hand. Draag daarom zoveel mogelijk open schoenen of in ieder geval geen rubberen of plastic varianten. Draag nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde schoeisel, omdat het minstens 24 uur duurt voor je schoenen helemaal droog zijn.
– Voetenbadjes en wisselbaden
Ik adviseer je twee tot drie keer per week een voetenbad te nemen met daarin een eetlepel Dode Zeezout, eventueel verrijkt met enkele druppels Tea Tree. Of neem een voetenbadje met azijn; ongeveer 100 ml azijn op een liter water. Zowel het Dode Zeezout als de azijn werken bacteriedodend. Je kunt ook wisselbaden (waarbij warm en koud water worden afgewisseld) nemen. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar de voeten geremd, waardoor de voeten minder gaan zweten.

– Talkpoeder
Houd de voeten droog met behulp van talkpoeder, eventueel verrijkt met een schimmel- of bacteriedodend middel.

– Inlegzolen
De schoenen kun je beschermen met inlegzolen die de geur neutraliseren door middel van actieve koolstof.

 

Heb je iets gehad aan mijn blog? Wil je deze hieronder dan delen via facebook, hyves of twitter. Dank je wel.

One Response to “Wat te doen tegen zweetvoeten en tenenkaas?”