04 juni 2015 ~ 2 Comments

Welke schoenen zijn voor mij als diabetici geschikt?

Welke schoenen zijn voor mij als diabetici geschikt?

schoenen1Zitten ze lekker? Die vraag stellen schoenverkopers meestal aan hun klanten. Maar mensen met diabetes die tevens een gevoelsstoornis hebben, kunnen helemaal niet voelen of een schoen lekker zit. Ik vertel u graag waar diabetici wel op moeten letten bij de aanschaf van nieuwe schoenen.

 

Mensen met diabetes moeten met allerlei dingen rekening houden als zij schoenen gaan kopen. Het is ten eerste van belang dat de lengte en de breedte in orde zijn. Mensen met diabetes kampen soms met een gevoelsstoornis, neuropathie. Daardoor zijn zij niet in staat om zelf te voelen of een schoen goed zit. Vandaar dat het voor hun extra belangrijk is om te letten op de breedte en de lengte van de schoen. Dat geldt trouwens voor alle mensen met diabetes, want vaak hebben zij niet door dat ze niet goed kunnen voelen. Pas uit tests blijkt dat er van alles mis is met hun gevoelszintuig.

 

Passende schoen

Iedereen vindt schoenen al gauw groot ogen. Maar het is een misverstand om te denken dat een passende schoen goed is. Aan de voorkant, voor de diabetes1langste teen, moet 1 cm oftewel een duimbreedte ruimte zitten. Bij sportschoenen moet dit zelfs anderhalve cm zijn. Omdat de voeten groter zijn als u staat, omdat dan het hele lichaamsgewicht op de voeten rust, moet u schoenen al staande beoordelen. Bij lopen komt het hele gewicht steeds op 1 voet, waardoor de voet nog meer uitrekt. Met die cm ruimte houdt u daar rekening mee. Bij sporten wordt alles nog eens versterkt, vandaar die halve cm extra.

Over de breedte van de schoen kan ik u vertellen dat de schoen net zo breed moet zijn als de voet. Zeker diabetespatiënten moeten een schoen, of beter gezegd het leer, niet hoeven uitlopen. Bij te smalle shoenen ontstaan drukplekken bij de kleine of grote teen. Is er sprake van neuropathie, dan kan de patiënt daar bijvoorbeeld blaren of wondjes van krijgen. Wie geen last heeft van neuropathie voelt dat het misschien aan, maar dat geldt niet voor mensen met deze gevoelsstoornis.

 

Pasvorm

hiel uit schoen1Naast de lengte en de breedte is de pasvorm heel belangrijk. Een schoen moet aan de voet blijven zitten. Is de pasvrom te wijd of te laag, dan kan de voet gaan schuiven en / of bij de hiel gaan slippen. De wrijving wat dan optreedt, kan wondjes of blaren veroorzaken. Maar dat wil niet zeggen dat de schoen te groot is! Veel mensen denken dat, terwijl het dan alleen maar aan de pasvorm ligt. Vooral als het gaat om instappers, zie je dat mensen vaak een maat te klein kopen.

De wreefsluiting en de hielkap (contrefort) bepalen de pasvorm. De hielkap moet stevig zijn en goed om de hiel sluiten. En als het om de wreefsluiting gaat, dan is een vetersluiting het meest ideaal. Diabetici met vaatproblemen krijgen sneller dikkere voeten aan het einde van de dag. Met een vetersluiting kunnen zij dan de wijdte van de schoen regelen. Bij klitteband gaat dat iets minder op. En een rits is eigenlijk helemaal niet regelbaar. Maar als de patiënt ook neuropathie in de handen heeft, dan is een vetersluiting natuurlijk juist niet handig. Overigens kunnen mode en pasvorm prima samengaan. Maar ieder voet is anders. En dus moet je niet met brede voeten in smalle schoenen gaan lopen.

Bij open schoenen, zoals slippers en sandalen, zijn de voeten kwetsbaarder. U stoot dan sneller uw voeten en krijgt eerder iets in uw schoenen. Aan mensen met diabetes wordt dit schoeisel dan ook afgeraden, evenals op blote voeten lopen. Overigens geldt dit ook allemaal voor mensen me diabetes die nog geen zenuwbeschadiging hebben.

Nogmaals: mensen weten vaak niet of ze een zenuwbeschading hebben en die kan ieder moment de kop opsteken! Daarom moet ik preventieve adviezen geven, om wonden te voorkomen.

 

Overige voorwaarden

De lengte, breedte en pasvorm zijn dus uitermate belangrijk. Maar hoe zit het met de hakhoogte van de schoen? Van nature staat de hiel iets hogerschoenen dan de bal van de voet. Dat ziet u als u de voet laat hangen. Daarom is het het goed om schoenen te dragen die helemaal plat zijn. Een hak van 1 tot 3 cm is het beste. Welke hoogte ideaal is, hangt af van de persoon. Overigens moet er ook voldoende hoogte in de schoen zitten, zodat er ruimte is voor de tenen om op en neer te bewegen. Verder moet de schoen aan de binnenkant helemaal glad zijn afgewerkt. Dus geen stiksel of naden die aan de binnenkant voelbaar zijn. Maar dat wil niet zeggen dat er aan de buitenkant geen stiksels of naden mogen zitten.

Ten slotte de schoenzool: die mag niet te hard zijn. Als de zool wat verend is, dan is er sprake van schokdemping en krijgt u minder druk onder de hiel. Druk of wrijving, oftewel mechanische stress, is eigenlijk alleen gevaarlijk in combinatie met neuropathie en/of angiopathie (beperkte bloeddoorstroming). In het laatste geval wordt het weefsel kwetsbaar omdat het te weinig zuurstof krijgt. Ook dan kunt u sneller een wond krijgen. Dat voelt u dan wel, maar pas als het te laat is.

De schoen moet ook voldoende kunnen buigen op het balpunt. Ter hoogte van de voorvoet, dus niet in het midden van de schoen. Als u de schoen vastpakt bij de hiel en de neus en vervolgens de handen naar elkaar toe duwt, dan ziet u waar die buigt. Een schoen moet goed buigzaam zijn. Niet te stug en niet te soepel.

 

Sportschoenen

sportschoen1Sandalen en slippers, en in mindere mate ook instappers, zijn dus geen ideaal schoeisel voor diabetici. Hoe zit het met sportschoenen? Zijn dat nou juist echt aanraders? Sportschoenen zijn vaak keurig afgewerkt, zitten ruimer en hebben een goede schokdemping. Daarom zijn ze ook prima te dragen buiten het sporten om. Maar ook voor sportschoenen geldt dat ze aan alle eerdergenoemde voorwaarden moeten voldoen. In die zin zijn ze niet geschikter dan ander schoeisel. Ook andere schoenen die aan de voorwaarden voldoen, zijn immers prima. Wel is het zo dat sportschoenen voor bepaalde personen extra geschikt zijn. Omdat ze over goede schokdemping beschikken, zijn het fijne schoenen voor bijvoorbeeld mensen met weinig vet onder de bal van de voeten. Bij mensen met diabetes wordt die vetlaag soms dunner. Ook wikkelt een sportschoen vaak goed af. Mensen met veel druk onder de voorvoet hebben baat bij een snellere afwikkeling. Daar kunnen sportschoenen dus bij helpen. Diabetici kampen soms ook met een verminderde beweegelijkheid van de grote teen, als gevolg van bindweefsel dat rondom de gewrichten wat stijver is geworden. Ook in dat geval is een hulpje bij de afwikkeling welkom. Het gewricht wordt dan minder belast. Als het gaat om schoenen die puur voor het sporten worden gebruikt,  dan is het heel belangrijk dat mensen schoenen kiezen die speciaal bestemd zijn voor de tak van sport die ze beoefenen. Die zijn daar namelijk op afgestemd. Zo heeft de aerobicschoen veel demping. Dat is nodig omdat u veel springt. Als u op aerobics zit, moet u dus geen tennisschoenen aantrekken. Het beste is om bij een speciaalzaak sportschoenen te kopen. Daar kunnen mensen uitstekend advies inwinnen over de juiste schoen.

2 Responses to “Welke schoenen zijn voor mij als diabetici geschikt?”