28 november 2017 ~ 0 Comments

Zit er kalk in kalknagels?

Kalknagels houden we graag verborgen, met een lakje, dichte schoenen of sokken. Maar wat heeft kalk eigenlijk met kalknagels te maken? En niet onbelangrijk: hoe kom je ervanaf – liefst voordat de zomer volgend jaar weer begint.

Voetjevrijen is passé

Een kalknagels is de grootste teenafknapper, want het is besmettelijk. De schimmel kan al worden overgedragen bij voetjevrijen!

Een teennagel groeit ongeveer één millimeter in een maand. Dat is drie keer langzamer dan een vingernagel.

De schaar erin

Om je tenen gezond te houden, knip of vijl je je teennagels recht af. Ronde of ovale nagels groeien sneller in en kunnen ontstekingen veroorzaken. Vijl steeds vanaf de zijkant naar het midden toe. Gebruik een bokkenpootje van rubber om de nagelriem zachtjes terug te duwen. Maar doe dit niet als je last hebt van kalknagels. Deze wordt daardoor nog vatbaarder voor schimmels.

4,4 miljoen Nederlanders hebben weleens last van kalknagels

Nut van nagels

Nagels zijn huidcellen die verhoornd zijn en vooral uit keratine bestaan. Ze geven bescherming aan de gevoelige toppen van de vingers en tenen.

Ouderdom komt met gebreken

Oudere mensen hebben dertig keer meer kans om een kalknagel op te lopen: van de 70-plussers heeft dan ook veertig procent last van schimmelnagels. Een theorie is dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen, waardoor ze bij jongere mensen eerder verleden tijd zijn. Misschien speelt dat een rol. Ook hebben meer mannen dan vrouwen kalknagels.

Vieze praat

Als het goed is, zorgt je weerstand voor het bestrijden van slechte bacteriën en schimmels, maar soms is je weerstand wat lager. Loop je dan een schimmel tegen het lijf, dan kan deze zich in de nagel nestelen en ontstaat er een kalknagel, ook wel schimmelnagel genoemd. Dat laatste is een betere benaming, want het heeft niets te maken met kalk. Het uiterlijk – een dikke, doffe, grijs-gele nagel – wekt alleen de associatie met kalk.

Niet aan mijn nagel

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Dus:

  • draag ventilerende schoenen
  • was sokken op 60 graden
  • wissel schoenen regelmatig
  • draag slippers in openbare douches en zwembaden
  • knip of vijl je teennagels recht af
  • droog goed de huid tussen je tenen

Schimmels houden van warme en vochtige ruimtes zoals sauna’s, zwembaden en doucheruimtes. Ontloop ze door in deze ruimtes slippers te dragen!

Zomerproof

Gelig, dik en dof. Kalknagels zijn niet bepaald het toonbeeld van schoonheid. Behandel ze daarom nu nog om komende zomer lekker met je tenen te kunnen wiebelen in je slippers. Hoe? Zo:

  • Ga naar de pedicure, ik kan de verdikking wegfrezen en tips geven voor de juiste voetverzorging.
  • Probeer met een vijl of puimsteen de nagel bij te werken.
  • Gebruik bij een milde vorm van kalknagels een kalknagelspray, zoals mykosept.
  • Ga bij een hardnekkige kalknagel naar je huisarts voor medicatie. Dat zal na onderzoek, meestal een antischimmelmiddel zijn.

Leave a Reply